Artist statement

Jag arbetar främst med måleri och teckning men strävar hela tiden att utmana mig med nya tekniker att utforska och lära mig att behärska. Jag ser mitt konstnärskap som en livslång process, som hela tiden är i gång. Ett konstnärskap behöver likt en levande organism, näring för att överleva och utvecklas. Dygnet runt pågår processen för fullt, alla mina intryck av färger, former, strukturer, händelser och möten ingår i ett större sammanhang där resultatet blir till en skiss som i sin tur blir till ett färdigt verk. Naturen har alltid varit en stor inspirationskälla, grunden till allt. Där finns på alla plan något att förundras över, allt från en storlagen vy till en makrostudie av en orkidé, därifrån är steget inte långt till andra för mig inspirerande områden som arkitektur och design.

Att hitta balans och harmoni i mina verk är viktigt. ”Känn på modellen” sa en lärare i kroki, oavsett om det gällde skulptur eller måleri, en känsla jag idag visualiserar när jag ”skulpterar” fram ett verk för att få en genuin känsla i struktur och form.
Tecknandet har följt med som en röd tråd genom mitt skapande. Skissblock och pennor har alltid följt med på resor och utflykter. Från början var inte färgen särskilt viktig, utan själva tecknandet, så det svartvita bildskapandet var det som gällde under många år. För mig har tecknandet skapat en känsla för detaljer, något som jag använder mig av även i måleriet. Jag vill skapa en känsla av realism utan att bli allt för fotorealistisk.

På senare år har min bildvärld dominerats av växter som genomgått en metamorfos och startat en ny fas, präglad av biomekanisk med inslag av arkitektoniska strukturer. Med dessa bilder vill jag, förutom att skapa vackra bilder av växter, belysa ämnet växtförädling och genmanipulation. Vad händer när forskarnas experiment går överstyr?

Målet med mitt konstnärskap är att få möjlighet att uttrycka min inspiration, mina känslor och tankar. Att få skapa konst som berör. Idag är konkurrensen om det visuella utrymmet väldigt stort. Flödet av bilder har aldrig varit större och allt ska passera våra sinnen med allt högre hastighet. Jag hoppas min bildvärld kan få dig att stanna upp, väcka din fantasi och beröra dig.